Traumaverwerking

We doen allemaal ervaringen op in ons leven die ons mede vormen wie we zijn. Soms zijn die ervaringen traumatisch en hebben negatieve invloed op ons functioneren in ons dagelijks leven. Dit kan enkelvoudig zijn bijvoorbeeld door een verkeersongeval, verlies van een dierbare of fysiek geweld. Ook kunnen we langdurig traumatische ervaringen hebben opgedaan bijvoorbeeld in de kindertijd zoals pesten, seksueel of emotioneel misbruik, verwaarlozing. Traumaverwerking onder begeleiding kan in deze gevallen waardevol zijn.

Associaties in het hier-en-nu

Associaties in het hier-en-nu met de traumatische gebeurtenis(sen) roepen weer angstgevoelens op. Het trauma is opgeslagen in ons lichaam en nauw verweven met ons stress-systeem. We voelen, denken en handelen dan vanuit een traumatische beleving en komen in overlevingsmechanismen zoals vechten, vluchten of bevriezen. Het trauma beïnvloed ons en ondermijnt ons gedrag. Om hierin verandering te brengen kan traumaverwerking onder begeleiding goede hulp bieden.

Haptotherapie Vrij Amersfoort Jeanette Pierik Traumaverwerking

Haptotherapie bij trauma

Haptotherapie kan helpend en ondersteunend zijn in het begeleiden en verwerken van deze trauma gevoelens en reacties. Door bewuster te gaan voelen in het hier en nu en meer veiligheid en stevigheid te ervaren in je eigen lichaam en daarmee met jezelf. Van daaruit ontstaat er ook ruimte om de oude pijn te voelen en te verwerken.
Vanuit een steviger en volwassen bewustzijn kun je meer levenslust en plezier ervaren in plaats van overleven vanuit oude trauma’s. Je kunt dan meer vrijheid voelen in wie je bent en in het contact met je omgeving.

Haptotherapie kan bij traumaverwerking ook een aanvulling zijn op behandelingen bij andere hulpverleners zoals bijvoorbeeld een psychotherapeut.

Foto: aliyahjam